tisdag 30 augusti 2011

90 Viktväktarrecept

Kryddiga färsspett, 12 spett, 2 points/spett
500 g nötfärs (max 10 %), 1 ägg, 1 msk potatismjöl, 1/2 dl vatten, 2 msk finhackad persilja, 1 tsk sambal oelek, 1/2 tsk koriander, 1/2 tsk spiskummin, 1 msk olja, 12 träspett (bör ligga i vatten ca 20 minuter)

Dressing: 2 dl naturell lättyghurt, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk korander, 1 tsk spiskummin

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda samman ingredienserna till färsen. Forma avlånga biffar och sätt på spett. Pensla med olja och lägg dem i en långpanna. Grilla ca 5 minuter på vardera sida. Blanda samman dressingen och servera till spetten.

Paket med kycklingfilé, 4 portioner, 4,5 points/portion
4 kycklingfiléer (á 125 g), 4 dl fryst bladspenat, 2 dl fraiche (max 8 %), 1 krossad vitlöksklyfta, 2 stora tomater, 50 g ädelost (max 17 %), salt, peppar, ugnsfolie

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingfiléer i tjocka skivor. Tina spenat och krama ur vattnet. Blanda spenat med fraiche och vitlök, krydda med salt och peppar. Skiva tomater. Riv av 4 bitar folie som är 25x25 cm. Fördela spenatröran på foliearken. Lägg på tomatskivor och kycklingbitar. Salta och peppra. Strö på smulad ädelost. Vik ihop folien till täta paket. Baka i ugn 20 minuter. Servera med kokt potatis.

Rotsakspannkaka med Skinka, 4 portioner, 6,5 points/portion

4 potatisar, 2 morötter, 1 bit rotselleri (100g), 1 purjolök, 3 ägg, 6 dl lättmjölk, 1 1/2 dl vetemjöl, 1-1 1/2 tsk salt, 3 tomater, 10 skivor (100 g) skinka, 1-2 tsk oregano, 1 krm grovmalen svartpeppar, 2 dl riven ost (max 17%)

Gör så här:

Skala och riv potatis, morötter och selleri fint. Skölj, ansa och strimla purjolök. Vispa samman ägg och hälften av mjölken. Tillsätt mjöl och salt och vispa till en slät smet. Häll i resten av mjölken och blanda i rotfrukter och purjolök. Häll smeten i en lätt smord långpanna, ca 20 x 30 cm. Grädda mitt i ugnen 250 grader, ca 20 minuter. Skölj och skiva tomater. Lägg tomat och skinkan på den halvfärdiga pannkakan. Krydda med oregano, peppar och strö över osten. Grädda ytterligare ca 10 minuter. Servera med en grönsallad.

Couscous med kräftor, 1 portion = 9 points

1/2 dl couscous, 1 schalottenlök, 1 orange paprika, 5 körsbärstomater, 1 dl gröna ärter, 1 dk majs, 1 dl kräftstjärtar, 3 msk färsk timjan, 1 dl fraiche, 2 skivor (30 g) fetaost (max 16%)

Gör så här:

Tillaga couscous enligt ansvisningarna på förpackningen. Hacka lök fint och skär paprikan i strimlor. Blanda samman grönsaker och kräftstjärtar med couscous och rör om. Hacka timjan och strö över den. Smula sönder fetaosten och rör ner i fraichen. Servera såsen till.

Lax i folie, 4 portioner, 5,5 points/portion

4 skivor lax (á 150 g), 2 tsk flytande margarin, 4 msk vitt vin, 1 dl fraiche (max 8 %), 1 dl hackad purjolök, 3 msk hackad dill, 3 msk hackad persilja, salt, peppar, ugnsfolie

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj in 4 foliebitar lätt med margarin. Lägg en laxskiva mitt på varje. Häll över en matsked vin och 1 matsked fraiche. Blanda det kryddgröna och strö över. Salta och peppra. Vik ihop folien till täta paket. Lägg paketen på en bakplåt. Sätt in i ugnen i 15-20 minuter. Server till kokt potatis och sallad.

Potatisbakelse, 4 portioner, 5 points/portion

4 bakpotatisar, 500 g fläskfilé, salt, peppar, 2 dl tärnad svamp (champinjoner eller kantareller), 1 dl grönsaksbuljong, 6 msk kaffegrädde, 2 tsk ljus maizenaredning, salt, peppar, lite smulad torkad salvia, 1 dl riven stark ost (max 17 %)

Gör så här:

Borsta potatisarna rena. Ugnsbaka (225 grader) dem ca 30 minuter så att de är nästan mjuka. Salta och peppra fläskfilén, stek i gryta för sig eller i ugn med potatisarna. Mjukfräs tärnad svamp och lök utan extra fett. Späd med buljonh och grädde. Rör i redning och smaka av med kryddorna. Låt puttra till en krämig röra. Skär potatis och kött i ca 2 cm tjocka skivor. Varva potatis och kött på hög i en form som inte behöver fett så att det blir 4 högar. Fördela såsen över bakelserna och strö på riven ost. Gratinera ca 15 minuter. Garnera gärna med minitomater.

Potatis och fetaostgratäng, 1 portion, 4,5 points
2 potatisar, 1 tomat, 1 krm salt, 1/2 krm svartpeppar, 1/2 rödlök, 5-6 basilikablad, 1 tsk olivolja, 2 skivor fetaost - max 16 % (30 g)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta och dela potatisen i klyftor och stek i ugnssäker form i mitten av ugnen ca 15 minuter. Klyfta tomaten och lägg bland potatisen i ugnen och stek ytterligare ca 10 minuter. Krydda med salt och peppar. Skala och skiva under tiden löken. Strö över löken och basilikabladen. Ringla över olja och smula över osten.

Pointsfri Thaisoppa, 4 portioner, 0 points/portion
1 liter vatten, 2 grönsaksbuljongtärningar, 1 knippa skivad salladslök, 1 morot skuren i tunna strimlor, 1 tsk blandade Thaikryddor (t.ex thai grön curry), 1 finstrimlad purjolök, 1 finstrimlad liten squash, 1 liten strimlad röd eller gul paprika, 50 g strimlad savoykål eller vitkål, ev 1 krm chiliflingor eller chilipeppar, salt, nymald svartpeppar, 1 msk hackad färsk koriander eller persilja

Gör så här:

Koka upp vatten och buljongtärningar. Lägg i salladslök och morot och låt koka 5 minuter. Tillsätt Thaikrydda, purjolök, squash, paprika, kål och ev. chili. Låt koka ytterligare på svag värme under lock i 5 minuter. Smaksätt soppan med salt och peppar och garnera med koriander eller persilja.

Pointsfri Chilisoppa, 4 portioner, 0 points/portion

1-2 färska urkärnade och finhackade gröna chilifrukter, 150 g gröna bönor, 150 g broccolibuketter, 150 g strimlad savoykål, 1 grön paprika, 1 medelstor hackad gul lök, 2 hackade vitlöksklyftor, 8 dl grönsaksbuljong, salt, svartpeppar, ev gräslök

Gör så här:

Koka alla grönsaker i buljongen tills de är mjuka, ca 15 minuter. Finfördela grönsakerna med lite av buljongen i en matberedare. Häll tillbaka i kastrullen med resten av buljongen. Hetta upp soppan och smaksätt med salt och peppar. Garnera gärna med lite gräslök.

Frasiga skinkrullar, 4 portioner, 5 points/portion
200 g mjukost m låg fetthalt (t.ex. philadelphia light), 1 vispad ägg, 75 g hackad rökt skinka, 50 g tunt skivade champinjoner, 1/2 msk hackad salladslök eller purjolök, 2 ark filodeg, 1 tsk olivolja, salt, svartpeppar

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Blanda mjukosten med hälften av äggen. Tillsätt sedan skinka, svamp och lök. Salta och peppra. Rulla ut filodegsarken och dela dem i halvor till 4 kvadrater. Pensla runt kanterna av degen med olivolja. Skeda ut en fjärdedel av ost- och skinkblandningen som en sträng längs ena kanten av degen. Lämna ca 5 cm i vardera ände. Rulla ihop degen löst om fyllningen och vrid om ändarna som en smällkaramell. Lägg rullarna på plåten och pensla degen med resten av ägget. Grädda i mitten av ugnen tills degen har fin färg ca 20 minuter. Servera som entrérätt.

Provencalsk lammstek, 1 portion, 4 points

2 tomater, 1 stor krossad vitlöksklyfta, 2 hackade salladslökar, 1 skivad squash, 3 msk vitt vin, 1 msk färsk hackad basilika eller 1/2 tsk torkad. 125 g mager lammstek (1 skiva), salt, nymald svartpeppar

Gör så här:

Skär ett kryss i tomaterna, doppa dem i kokande vatten och dra av skalet. Skär tomaterna i klyftor och skrapa ur kärnorna. Hacka tomatköttet. Lägg tomatköttet i en låg vid kastrull. Tillsätt vitlök, salladslök, squash, vin och ev. torkad basilika. Salta och peppra och låt grönsakerna koka på svag värme under lock ca 10 minuter. Blanda ner färsk basilika. Grilla lammskivan under ugnens grillelement eller i grillpanna ca 5 minuter per sida, då är köttet rosa inuti. Salta och peppra. Lägg upp lammköttet på varm tallrik och skeda över grönsakssåsen. Servera tillsammans med ugnsstekt klyftpotatis (lägg till points).

Tips! Såsen är också utmärkt till pasta. Laga gärna dubbel sats sås och frys in i två separata portioner

Gratinerad kyckling på örtkryddad risbädd, 4 portioner, 7,5 points/portion
6 dl kokt ris, 6 dl skinn- och benfritt stekt/grillat kycklingkött i bitar, 2 skivade bananer, 1 tärnad paprika, 1 burk V V fraiche Franska örter, 4 valnötshalvor, färska örtkryddor - tex timjan

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Bred ut riset i en ugnsform. Lägg kycklingbitarna blandade med skivad banan och paprikatärningar ovanpå. Bred på fraichen. Hacka och strö på valnötterna. Gratinera ca 15 minuter. Lägg på fräscha kvistar eller blad av örtkrydda. Servera med en blandad grönsallad.

Varm chilismörgås, 1 portion, 3,5 points

1 rund brödkaka ca 40g, 3 msk V V fraiche sweet chili, paprika i olika färger, 1 skivad tomat, 3 msk riven ost (max 17%)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Bred chilifraiche på brödkakan. Strö på skivad paprika, lägg på tomat och sist den rivna osten. Gratinera 6-7 minuter tills dess att osten smält och smörgåsen är varm.

Kycklingpizza, 1 portion, 6 points
1 tunnbröd - 60 g, 1 msk tomatsås, pzzakrydda, 1 bit mozzarella (30 g - max 10 %), 75 g grillat kycklingkött, 1 ananasring skuren i bitar, rucolasallad

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Bred tomatsåsen på brödet, strö på pizzakryddan. Skiva mozzarellan och fördela ovanpå. Lägg på kycklingen och ananasen. Gratinera i ca 10 minuter. Toppa med rucolasallad.

Citronglaserad kalkon, 2 portioner, 4 points/portion

250 g kalkon bröstfilé, 125 g sockerärter, 2 salladslökar, 1 tsk olja, 1 msk flytande honung, pressad saft av 1/2 citron (2 msk), 1 msk färsk basilika, 1 tsk sesamfrö, salt, svartpeppar

Gör så här:

Skär kalkonbröstet i tunna strimlor. Ansa sockerärterna och skär dem ev. i mindre bitar. Strimla salladslöken. Fräs kalkonköttet i olja i en stekpanna på ganska stark värme 3-4 minuter. Rör om och skaka pannan under tiden. Lägg i sockerärterna och salladslöken och fortsätt fräsa alltsammans under omrörning 3-4 minuter till. Tillsätt honung, citronsaft och basilika. Salta och peppra. Låt det koka upp på nytt och strö över sesamfrön. Servera rätten fylld i pitabröd eller med kokt ris tillsammans med en krispig grönsallad.


Gryta med kryddig korv & fläskfilé, 4 portioner, 7 points/portion

500 g fläskfilé, 2 kryddstarka korvar à 60 g (max 10 % fett), 2 tsk flytande margarin, 1 dl syltlök, 1 dl svart oliver (urkärnade), 2 röda paprikor, 1 burk minimajs, 8-10 färska champinjoner, 1/2 dl ättiksgurka, 3-4 dl köttbuljong, 2 dl matlagningsgrädde (max 7 % fett), 1 msk vetemjöl, 1 tsk mejram, salt, peppar

Gör så här:

Skär korv och filé i skivor. Bryn korv i en tjockbottnad gryta. Ta upp korvarna och bryn filén i fettet. Krydda med salt, peppar och mejram. Strö över mjölet. Tillsätt syltlök, delade oliver, hackad gurka och strimlad paprika. Slå på buljong och grädde, koka ca 10 minuter. Skär champinjoner och majs i mindre bitar, blanda ner det och korven och låt allt bli varmt. Servera med ris och sallad.


Höstgryta med frukt, 4 portioner, 5,5 points/portion
1 gul lök, 1 vitlöksklyfta, 2 tsk farinsocker, 2 gröna äpplen, 500 g magert griskött, 2 msk grovkornig senap, 3 dl hönsbuljong, 8 urkärnade katrinplommon, 1 dl matlagningsgrädde (max 7%), 2 tsk olja, salt, peppar

Gör så här:

Skär lök i tunna skivor och hacka vitlöken. Hetta upp oljan i en vid gryta, fräs lök och vitlök på låg värme tills det är mjukt. Skär äpple i klyftor. Tillsätt farinsocker och äppelklyftor, fräs tills äpplena börjar få brun färg. Ta upp lök och äpple ur grytan. Hetta upp grytan igen och bryn köttet i omgångar. Häll på buljong och senap. Låt puttra på svag värme under lock ca 15-20 minuter. Lägg i lök, äpple, katrinplommon och grädde i grytan. Låt puttra ytterligare 10 minuter tills köttet är mört. Smaka av med salt och peppar. Servera med brysselkål, potatis eller ris (pointstillägg).


Potatismoussaka, 2 portioner, 5,5 points/portion Tack till Annica för receptet!
5-6 potatisar, 1/2 dl buljong (gjord på tärning och vatten), 150 g nötfärs (max 10 %), 1 gul lök, 1 burk krossade tomater (gärna smaksatt), 1 vitlöksklyfta, 1 burk v v fraiche chili, 2 msk fond, 1 tsk basilika, salt, peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen och lägg i en ugnssäker form. Slå över buljong. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. Hacka löken och bryn i en stekpanna tillsammans med färsen. Häll på krossade tomater, pressad vitlök, vv fraiche och fond. Krydda. Lägg detta över potatisen och grädda ytterligare 15 minuter. Servera tillsammans med en god, krispig sallad.


Kycklingpasta Indonesien, 4 portioner, 6,5 points/ portion
225 g tagliatelle, 3 kycklingfiléer à 125 g, 3 paprikor (gärna i olika färger), 1 purjolök, 1 vitlöksklyfta, 1 tsk flytande margarin, 2 dl kokosmjölk (max 6 %), 1 tsk salt, 1 tsk mald ingefära, 1 tsk sambal oelek

Gör så här:

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Skär kycklingen i bitar. Kärna ur och strimla paprikorna. Strimla purjolök och vitlök. Bryn kycklingen i margarinet i en stekpanna. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med. Häll på kokosmjölken och krydda med salt, ingefära och sambal oelek. Låt allt koka några minuter. Blanda ihop den kokta pastan med kycklingröran och servera.


Spagettilåda med skinka, 4 portioner, 6 points/portion

4 1/2 dl kokt pasta, 2 gula lökar, 1 tsk margarin, 200 g rökt skinka, 4 ägg, 4 dl lättmjölk, 1 dl riven ost (max 17 %), 1/2 dl hackad persilja, salt, svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnssäker form. Fördela den kokta, kalla pastan i botten av formen. SKala och hacka löken. Fräs i en fettsnål panna. Strimla den rökta skinkan och låt den fräsa med en stund. Fördela det över pastan. Vispa ihop ägg och mjölk. Tillsätt salt, svartpeppar och riven ost. Häll blandningen över pastan. Grädda i ca 30 minuter. Strö över hackad persilja och servera med en god sallad.


Lasagne med svamp och bacon, 4 portioner, 6 points/portion Tack till Sussie för receptet!

pastaplattor för 4 personer,1 stor burk keso naturell, 10-12 stycken färska champinjoner, 1 paket bacon, spenat (färsk eller fryst), 1 burk kantareller (eller färska), 1 svampbuljongtärning, 2 dl lättmjölk, 4 msk Philadelphia Light, 1 stor squash, basilika, oregano, svartpeppar, vitlök (efter smak)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär baconet i bitar, knaperstek det och låt det rinna av ordentligt på hushållspapper. Fräs ihop skivade champinjoner, kantareller (skär dem i mindre bitar om de är för stora), pressad vitlök, tärnad squash, basilika, oregano, buljongtärningen och peppar i lite olja. Ha gärna i lite sambal oelek så det blir lite fart på fräset. Späd gärna med kantarellspadet. Blanda i baconet och rör om när det har fräst klart. Koka upp mjölken och vispa i osten, salta och peppra, ha gärna i både oregano och basilika i såsen, samt spenaten. Red gärna av med maizena för att få den tjockare. Bred ut ca 1/3 av keson i botten på en ugnsfast form, lägg sedan pastaplattor så det täcker. Lägg på hälften av fräset och hälften av såsen. Lägg på ytterligare ett lager plattor samt resten av fräset och resten av såsen. Bred ut resten av keson uppepå. Låt den stå i ugnen ca 20 minuter eller tills pastaplattorna är färdiga.


Mandelkyckling med ris, 1 portion, 8 points
1/2 dl basmatiris, 1 kycklingfilé, 1 tsk olja, 1 msk skalade mandlar, 1 salladslök, 2 tsk vitvinsvinäger, 1 msk kycklingfond, 1 dl gröna ärter, 1 tsk soja, 1 tsk spiskummin, salt, svartpeppar, 1/2 liten röd paprika

Gör så här:

Koka riset och rosta mandlarna i ugn eller på låg värme i en panna tills de fått fin färg. Skär kyckling och salladslök i bitar och bryn dem i oljan. Blanda soja, vinäger och fond och häll över kycklingen. Smaka av med kryddor, tillsätt ärterna och paprikan som bara ska bli varma. Servera tillsammans med riset och en grönsallad.


Tortillapizza, 1 portion, 6,5 points
1 stor tortilla ca 70 g, 2-3 tjocka skivor rökt skinka (ca 50 g), 1/2 paprika, 2 msk italiensk tomatsås, 1 tsk oregano, 1 dl riven ost - max 10 %, färsk basilika, vitkålssallad

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Skär skinkan och paprikan i små bitar. Bred tomatsåsen över brödet. Lägg på skinak och paprika och strö över oregano och ost. Grädda brödet i övre delen av ugnen 5-7 minuter. Strö över basilika. Servera med vitkålssallad.


Örtkryddad kotlett med pasta, 4 portioner, 4 points/portion

4 benfria kotletter á 125 g, 2 tsk flytande margarin, 1 kruka färsk timjan, 1 tsk sakt, 1 vitlöksklyfta, 1 citron- saft och skal, 1 ms olivolja, 200 g sockerärter, coctailtomater, rosmarinkvistar, basilika, svartpeppar

Sås: 2 dl crème fraiche (max 2 %), resten av örtröran (se recept), salt, peppar

Gör så här:

Lägg fram kotletterna. Stöt timjan och rosmarin i en mortel tillsammans med salt och peppar. Tillsätt vitlök och krossa även den. Tillsätt citronskal, saft och olja. Rör samman till en jämn massa. Ta ca 3/4 av röran och fläskkotletterna och lägg i en plastpåse som får marinera i 12-15 minuter. Förväll sockerärterna i lättsaltat vatten. Ta bort överflödig marinad och stek kotletterna strax före servering, gärna i en grillpanna, 3-4 minuter på varje sida. Blanda resterande örtröra med crème fraiche och smaka eventuellt av med kryddor. Servera med pasta (lägg till points), sockerärter och tomater. Garnera med basilika.


Lätta lådan, 8 portioner, 6,5 points/portion

1 paket (400 g) bandspagetti, 2 dl matlagningsgrädde, 2 dl lättmjölk, 4 msk chilisås, 400 g kassler, 1 burk (400 g) champinjoner, 2 dl gröna ärter, 2 dl riven ost (max 17 %)

Gör så här:

Koka pastan och lägg i en ugnssäker form. Vispa samman grädde, mjölk och chilisås. Häll över pastan. Skär kasslern i tärningar och lägg det över tillsammans med svamp och ärter. Strö över ost och gratinera i ugn (225 grader) i 20 minuter. Servera med sallad.


Äggpasta med grönsaker, 1 portioner, 6 points
1 1/2 dl kokt pasta, 2 ägg, 1 msk vatten, 3 champinjoner, 7 cm gurka, salt, peppar, 1 riven morot, 1 msk pressad citron, 1 tomat, 1/2 rödlök

Gör så här:

Skiva gurka och champinjoner. Blanda med ägg, pasta och vatten och stek i en teflonpanna till en omelett eller äggröra. Salta och peppra. Servera med riven morot, skivad tomat och lök med pressad citron och svartpeppar.


Skink- och ostsmörgås, 1 portion, 4 points
2 grova skivor bröd, 2 tsk lättmargarin, 1 skiva skinka, 1 skiva ost (max 17 %), paprika, tomat

Gör så här:

Bred lättmargarinet på brödet. Lägg på skinka, ost, paprika och tomat skuren i skivor. Detta är ett bra frukostalternativ som håller mättnaden länge.


Het kycklingpaj, 6 portioner, 8 points/portion
Pajdeg: 50 g flytande margarin, 2 dl mjöl, 1/2 dl grahamsmjöl, 125 g lätt kesella 10%, 2 msk vatten, 1 krm salt

Fyllning: 1 grillad kyckling, 1 gul paprika, 1 röd paprika, 2 1/2 dl matlagningsgrädde, 1 ägg, 1 1/2 dl mango chutney (gärna stark), 2 krm curry, 2 pressade vitlöksklyftor, 1/2 tsk sambal oelek

Gör så här:

Blanda degen och förgrädda pajskalet i 200 grader i cirka 7 minuter. Rensa kycklingen i mindre bitar och skär paprikorna i långa strimlor. Lägg först paprikan och över det kycklingbitarna i pajen. Rör ihop ingredienserna till såsen och häll över. Grädda cirka 25 minuter och låt pajen sedan stå på eftervärme en stund med folie över. Servera med en god grönsallad.


Currykyckling med bakad potatis, 4 portioner, 4 points/portion

1 halv grillad kyckling utan skinn, 1 tsk curry, 1 tsk salt, 1 dl matlagningsyoghurt (max 8 %), 4 stycken bakpotatisar

Gör så här:

Baka potatisarna 40-45 minuter i 200 grader. Skär kycklingen i små bitar och blanda ihop med curry, salt och matlagningsyoghurt. Gör snitt i den bakade potatisen och fördela fyllningen däri. Servera med en blandad sallad.


Picknickpiroger, 15 stora = 4 points/pirog eller 25 små = 2,5 points/pirog
1 paket jäst, 3 msk flytande margarin, 2 dl lättmjölk, 1 tsk salt, 9 dl mjöl, ägg till pensling

Fyllning: 3 kycklingfiléer, 1/2 purjolök, 2 tsk flytande margarin, 1 1/2 dl kokt ris, 4 msk fraiche (max 8 %), 1/2 msk curry, 2 tsk currypasta, 1 1/2 msk honung, salt

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Smält margarinet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll det över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Strö över lite mjöl och jäs under bakduk 30 minuter. Förbered fyllningen: Skär kycklingfiléerna i tunna strimlor. Skölj och ansa purjolöken. Smält margarinet och fräs upp kycklingen och lök. Blanda samman kyckling, lök, ris, fraiche, kryddor och honung. Kavla ut degen och ta ut rundlar ca 9 cm respektive 14 cm beroende på om du vill ha stora eller små piroger. Lägg på 1-1 1/2 msk av fyllningen och vik ihop degen så att rundlarna blir halvcirkelformade. Tryck till kanterna med en gaffel. Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt och jäs 10-15 minter. Pensla med ägg och grädda sedan i 200 grader i 10-15 minuter mitt i ugnen.


Spenat och broccolipaj, 8 portioner, 3 points/portion

Pajdeg: 8-9 kokta kalla potatisar (750 g), 1 tsk salt, 1 msk olja, 1 dl mjöl

Fyllning: ca 250 g broccoli, 1 paket bladspenat (250 g), 3 msk solrosfrön, 1 vitlöksklyfta, salt, peppar, 1 1/2 dl riven ost (max 17 %), 2 ägg, 2 dl lättmjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Pressa den kokta potatisen och blanda den med salt, olja och mjöl. Tryck ut degen i en pajform. Grädda i 10 minuter i nedre delen av ugnen. Förväll broccolin tills den är nästan mjuk. Spola den kall och dela i mindre bitar. Hacka solrosfrön. Krama ur all vätska ur den tinade spenaten. Lägg spenaten i pajskalets botten. Strö över solrosfron och fördela broccolin ovanpå. Krydda med pressad vitlök, salt och peppar. Fördela över osten. Vispa samman ägg och mjöl och häll den ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.


Lyxig kycklingfilé med kantarellsås, 4 portioner, 5 points/portion
4 kycklingfiléer, salt, peppar, lite matfett till stekning

Kantarellsås: 1 liter färska eller 200 g förvällda kantareller, salt, peppar, 2 dl buljong, 3 dl laga lätt, 2 - 2 1/2 msk vetemjöl, 2 msk hackad persilja

Gör så här:

Krydda kycklingfiléerna väl med salt och peppar. Bryn runtom i het panna. Lägg i en smord, ugnssäker form. Stek svampen tills vätskan dunstat, spara några till garnering. Salta och peppra. Tillsätt buljong och laga lätt, låt puttra i ett par minuter. Rör ut vetemjölet i lite vatten och tillsätt under omrörning. Tillsätt persilja och låt koka ihop ett par minuter. Häll såsen över kycklingen och stek i 200 grader, ca 20 minuter. Strö över brynta kantareller och persilja. Servera med kokt potatis eller ris (lägg till points) och en grönsallad.


Vegetariska grillspett med tomatglaze
, 4 portioner, 1 points/portion

1 aubergine (skuren i ca 2 1/2 cm skivor), 1 röd eller gul paprika (skuren i bitar), 2 squash (skurna i tjocka skivor), 4 tsk olivolja, 2 tomater (skalade, urkärnade och finhackade), 1 finhackad schalottenlök, 4 tsk riven pepparot, salt, nymald svartpeppar

Gör så här:

Skär aubergineskivorna i fjärdedelar. Värm grillen. Varva grönsakerna på 4 grillspett (träspett bör ligga i vatten en stund först). Pensla grönsakerna med olja, salta och peppra. Lägg grillspetten i en långpanna klädd med aluminimiumfolie. Grilla 15-20 minuter. Vänd spetten och pensla med olja flera gånger under tiden. Gör under tiden glazen. Blanda tomater, lök, pepparrot och ev. återstående olja. Pensla spetten med såsen de sista 5 minuterna av grilltiden. Pensla strax före serveringen med tomatsåsen. Salta och peppra.


Varm spenat- och baconsallad, 2 portioner, 3 points/portion
200 g späda spenatblad, 1 skiva vitt bröd eller lätt grahamasbröd, 1 krm oregano eller timjan, 50 g lättbacon eller rökt skinka (finstrimlad), 1 msk balsamvinäger, 1 salladslök (skuren i tunna strimlor på längden), 2 tsk sesamfrön, salt, nymalen svartpeppar

Gör så här:

Skölj spenaten och låt den rinna av väl. Värm ugnen till 200 grader. Skär brödet i små tärningar. Pensla ett bakplåtspapper med 1 tsk olja och lägg på plåt. Lägg på brödtärningarna och strö över oregano eller timjan. Rosta dem i ugnen tills de har fin färg, ca10 minuter. Vänd dem någon gång under tiden. Låt dem svalna. Fräs bacon elelr skinka utan extra fett i en stekpanna på medelstark värme. Häll i balsamvinäger och lägg genast i spenaten och salladslöken. Skaka och rör om så spenaten blir täckt med vinägern. Salta och peppra och lägg upp salladen på två portionstallrikar. Strö över sesamfrön och krutonger. Servera genast.


Kycklingsoppa med smak av chili, 4 portioner, 3 1/2 points/portion

1/2 grillad kyckling, 1 purjolök, 1 röd paprika, 1 liten röd chilifrukt, 1 msk sesamolja, 2 msk ljus såsredning, 1 msk japansk soja, 12 dl buljong, 3 hönsbuljongtärningar, 50 g pasta (gärna mini/soppasta), 1 lime, 1 1/2 dl gröna ärter, 2-4 msk hackad koriander, salt, peppar

Gör så här:

Bena ut kycklingen och skär köttet i mindre bitar. Skiva purjolöken, skär paprikan i strimlor och hacka chilifrukten (tag bort kärnorna om du inte vill ha soppan väldigt stark!). Fräs grönsakerna i oljan. Tillsätt såsredning, soja och rör om. Häll över buljong och tillsätt pastan. Låt puttra någon minut eller tills pastan svällt något. Lägg ner kycklingen och låt puttra ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och några droppar lime. Späd ev. med mer buljong om det behövs. Häll i ärterna och låt dem bli varma. Vänd ner koriandern och rör om. Servera med ett gott bröd till.


Pajbitar med köttfärs & yoghurt, 12 bitar. 2 points/bit
Pajbotten: 2 dl vetemjöl, 2 msk flytande margarin, 2 msk naturell yoghurt, ca 1 msk kallt vatten, 1 krm örtsalt

Fyllning: 270 g nötfärs (max 10 %), 1 msk tomatpuré, 1/2 tsk kanel, peppar, salt, 1 1/2 dl naturell yoghurt, 2 msk kapris

Gör så här:

Hacka ihop mjöl, margarin, yoghurt och så mycket vatten att det blir en slät mjuk deg. Krydda lätt med örtsalt. Kavla ut degen til en tunn rund eller fyrkantig kaka. Grädda den i 200 grader i 3-4 minuter. Lägg färs, tomatpuré och kryddor i en fettsnål panna. Bryn och finfördela. Rör sist i yoghurt, blanda väl och låt puttra ihop på svag värme. Bred ut färsen på den halvgräddade pajbotten. Strö över kapris. Grädda ytterligare 5-6 minuter tills pajdegen är genombakt och färsfyllningen fått lite färg. Skär upp i 12 bitar. Servera gärna med små minitomater, feferoni och gurkbitar, gott som plockmat t ex på en buffé.


Gratinerade skinkrullar, 4 portioner, 5 points/portion

6 dl nykokt varmt ris smaksatt med curry, 12 stora skivor rökt skinka (150 g), 1 burk fraiche, 1 röd paprika, 2 dl riven ost (max 17 %), 3 msk kapris

Gör så här:

Riset får fin smak och färg med lite curry i vattnet vid kokningen. Bred ut det nykokta riset i en ugnsform. Bred ut skinkskivorna och lägg ca 1 msk fraiche på varje. Tärna paprikan fint och strö på den och kapris tillsammans med 1 dl av osten. Rulla ihop och lägg de fyllda skinkrullarna på riset. Strö på resten av osten. Ställ in i 225 grader varm ugn och gratinera ca 10 minuter tills osten fått färg och allt är varmt. Servera med en sallad gjord på strimlad vitkål och apelsinskivor.


Pastagratäng Stattena,8 portioner, 6 points/portion

350 g pasta, 1 tsk flytande margarin, 2 paket knaperstekt bacon, 10 färska champinjoner, 1 burk (300g) champinjonsoppa, 2 dl fraiche (max 5%), 2 1/2 dl matlagningsgrädde (max 7%), 1 dl riven ost (max 17 %), 2-3 vitlöksklyftor, salt, svartpeppar

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Låt rinna av. Skiva svampen och stek lätt i margarin. Dela baconet i mindre bitar. Rör ihop champinjonsoppan med fraiche och grädde. Blanda ihop alltsammans och krydda med salt, peppar och pressad vitlök. Lägg det i en ugnssäker form och strö över riven ost. Gratinera i ugn 225 grader, ca 15 minuter, tills gratängen är genomvarm och fått fin yta. Servera med sallad.



Ugnspannkaka med varmkorv, 4 portioner, 5,5 points/portion

2 dl vetemjöl, 1/2 tsk salt, 1 medelstort ägg, 3 dl lättmjölk, 2 tsk flytande margarin, 400 g mager varmkorv (3 %)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i ägget och hälften av mjölken till en slät smet. Blanda sedan i resten av mjölken. Pensla en ugnssäker form eller liten långpanna med margarinet. Lägg korvarna åtskilda i formen och häll över pannkakssmeten. Grädda i 30 minuter tills pannkakan höjt sig och blivit brun på ytan.



Kalops, 4 portioner, 3,5 points/portion
500 g nötkött, 1 msk flytande margarin, 2 gula lökar, 6-8 kryddpepparkorn, 3 lagerblad, vatten, salt, 2 msk mjöl, 4 morötter

Gör så här:

Dela köttet i mindre bitar och bryn den till fin färg i margarinet. Skala löken och skär den i mindre bitar - gärna klyftor. Lägg ner löken och slå över vatten så att det knappt täcker köttbitarna. Tillsätt lagerblad, kryddpepparkorn och salt. Låt stå och puttra till köttet är mört ca 1 timme. När ca 15 minuter återstår av koktiden tillsätt skalade morötter, skurna i mindre bitar, att koka med. Red av med mjöl så att konsistensen blir såsig. Servera med kokt potatis och rödbetor.



Svamprisotto, 1 portion, 4,5 points

1/2 dl avioriris, 1 dl hönsbuljong, 1/2 purjolök, 100 g svamp, 1 tsk olja, salt, peppar, 7 cashewnötter, 2 dl frästa strimlade grönsaker

Gör så här:

Koka riset i hönsbuljonen. Fräs purjolöken och svampen i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Rör ner det i det kokta riset. Grovhacka nötterna och strö över. Servera med frästa strimlade grönsaker.



Kryddig pastasås, 4 portioner, 0,5 points/portion

4-5 stora färska tomater, 1 squash, 2 stora gula lökar, 2 vitlöksklyftor, 1 tsk olja, 1 tsk finstött rosmarin och oregano, 1 tsk grönsaksbuljongtärning

Gör så här:

Sätt kryss i tomaterna och lägg dem i kokande vatten någon minut. Dra av skalet och hacka dem. Tärna squash fint. Skala och hacka löken. Finhacka vitlöken. Fräs grönsakerna i olja 3-4 minuter. Tillsätt kryddorna och den smulade buljongtärningen. Låt puttra sakta i 20 minuter. Servera med nykokt pasta (lägg till points).

TIPS! Vill du inte ha ett vegetariskt alternativ, kan du tillsätta fint tärnad rökt skinka på slutet



Fetafylld kyckling, 1 portion, 5,5 points

20 g mager fetaost (10 %), 1 hackad marinerad soltorkad tomat, 1 kycklingfilé, 1/2 tsk olja , salt, peppar, 1 dl kokt couscous, stekta grönsaker

Gör så här:

Mosa fetaosten. Blanda ihop med tomaten. Skär sedan ett snitt i kycklingfilén, lägg i fyllningen. Sätt ihop med en tandpetare. Stek den i olja ca 5 minuter på varje sida. Salta och peppra. Servera med couscousen och de stekta grönsakerna.



Rosmarinkyckling, 1 portion, 3 points
1 kycklingfilé (125 g), 1 tsk olja, 1 krm salt, 1 krm rosmarin, 3 dl färdigstrimlade wokgrönsaker, salt, peppar

Servera till: 1 tsk balsamvinäger, 2 msk mild youghurt smaksatt med lite salt och pressad vitlök

Gör så här:

Banka ut kycklingen med handen. Stek den ca 3 minuter på varje sida i olja i en stekpanna. Krydda med salt och rosmarin. Ta upp den och stek grönsakerna under omrörning. Krydda med salt och peppar. Lägg upp grönsakerna. Droppa balsamvinäger över kycklingen. Servera med vitlökssåsen.



Pizzakorv med pasta, 1 portion, 5,5 points

100 g mager falukorv (3%), 3/4 Kelda tomatsås (4 %), 1 tsk oregano, 2 msk riven mager ost (10 %)

Servera till: kokt broccoli och 1 1/2 dl kokt pasta

Gör så här:

Skär några skåror i korven.. Lägg den i en liten ugnssäker form. Häll över såsen och strö över oregano och ost. Stek i mitten av ugnen ca 15 minuter. Servera med broccolipasta.



Biffpanna, 1 portion, 6,5 points

125 g magert nötkött (t ex. biff eller rostbiff), 1 gul lök, 1 tsk olja, 1 tsk tomatpuré, 1 tsk balsamvinäger, 1 dl vatten, 1/4 smulad köttbuljongtärning, 1/2 tsk oregano, 2 msk lätt-crème fraiche, 1/2 finhackad vitlök

Gör så här:

Skär köttet i strimlor. Skala och hacka löken. Bryn köttet i olja i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg löken på slutet. Tillsätt tomatpurén, vinägern, vatten, buljongtärningen och oregano. Låt allt koka i ca 5 minuter. Rör sedan i crème fraiche och vitlöken. Servera med kokt potatis och kokta grönsaker.



Bjudgryta, 4 portioner, 5 points/portion
4 medelstora morötter, 100 g färska champinjoner, 1 gul lök, 500 g fläskfilé, 2 msk smör, 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar, 2 dl vatten, 1 buljongtärning, 1 dl vitt matlagningsvin, 1 dl matlagningsgrädde, 1 msk mjöl

Gör så här:

Skala och skär morötterna i ca 3 cm långa stavar, dela eller skiva svampen, skala och finhacka löken. Skiva köttet och skär skivorna i strimlor. Hetta upp fett i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Lägg över i en gryta. Fräs lök och svamp under omrörning i lite mera fett. Blanda i morötterna och låt dem fräsa med. Tillsätt vatten, buljongtärning, vin och grädde. Sjud under lock i ca 10-15 minuter, tills morötterna är nätt och jämna mjuka. Rör ut mjölet i lite vatten och blanda ner det i gryta. Sjud 2-3 minuter under omrörning. Servera med ris (extra points) och en grön sallad.



Kasslergratäng, 4 portioner, 7points/portion

200 g bandspagetti, 150 g kassler, 3 gula lökar, 10 champinjoner, 1 tsk olja, 2 1/2 dl naturell keso, 1/2 tsk salt, 1/2 krm svartpeppar, 1 dl creme fraiche (8%), 1 dl lättmjölk, 1 dl riven ost (max 17 %), 2 dl broccoli

Gör så här:

Koka spagetti enligt förpackningen. Spola i kallt vatten när den kokat klart och låt rinna av väl. Skär kassler i tärningar. Skala och hacka lök. Ansa, skölj och skiva svampen. Fräs i lite matfett. Tillsätt lök och kassler och låt fräsa ihop några minuter under omrörning. Varva spagetti, kasslerfräs och keso i en form. Salta och peppra mellan varven. Blanda fraiche och mjölk och häll över. Strö över den rivna osten. Dekorera med broccoli. Gratinera mitt i ugnen på 225 grader tills rätten fått fin färg, ca 15-20 minuter.


Kassler med rostade grönsaker
, 1 portion/3,5points
2-3 skivor fettfri kassler (90 g), 1/2 tsk olja, 200 gram rotsaker (t ex. rotselleri, palsternacka, morot), 2 salladslökar, 1/2 tsk olja, 1 krm salt, 1/2 krm svartpeppar,

Sås: 1/2 dl mild youghurt, 1 tsk senap, 1 msk hackad persilja

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotfrukterna och dela i bitar. Lägg allt på bakplåtspapper på en plåt. Stek i övre delen i ugnen i ca 30 minuter. Dela salladslöken och lägg på efter halva tiden. Blanda runt olja, salt och peppar. Blanda ihop såsen. Stek kasslern hastigt i lite olja i en stekpanna.


Biffwok, 1 portion/3 points

125 g biff, 200 g grönsaker (paprika, sockerärter, salladslök, squash), 1 tsk olja, 2 krm salt, 1/2 krm svartpeppar, färskriven pepparrot, inlagd gurka

Gör så här:

Skär kött och grönsaker i strimlor. Stek först köttet i olja i en stor stekpanna. Ta upp det och stek grönsakerna under omrörning. Lägg tillbaka köttet och krydda med salt och peppar. Servera genast med pepparrot och gurka.


Kalkonssallad med rostade kikärtor
, 1 portion/3,5 points

50 g rökt mager kalkon, 1/2 tsk olja, 1 dl kokta kikärter, 1/2 paprika, 1 tomat, 2 dl sallad

Dressing: 1/2 tsk olja, 1/2 tsk pressad lime, 1/2 tsk honung

Gör så här.

Sätt ugnen på 225 grader. Torka kikärterna och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Stek i mitt i ugnen i ca 25 minuter. Rör om då och då. Höj värmen till grill och rosta ytterligare 5 minuter tills kikärterna får färg. Skär paprika, tomat och sallad i bitar. Strimla kalkonköttet och stek i lite olja i en stekpanna. Blanda alla ingredienser till salladen i en djup tallrik. Blanda ihop dressingen och häll den över.


Snabb köttbullspasta, 1 portion / 7 points

1 1/2 dl tunna spagetti, 75 g sockerärter, 100 g färdigstekta magra köttbullar (3 %), 1 tsk olja, 1 dl Kelda lagalätt, 1 tsk kinesisk soja

Gör så här:

Koka spagettin och lägg i sockerärterna på slutet. Stek köttbullarna i olja i en liten stekpanna. Häll i lagalätt och soja. Låt koka ihop någon minut. Servera köttbullarna till pastan och gärna med någon sallad.


Mozzarellapizza, 1 portion/ 5 points
1 medelstor tortilla, 1 tomat, 60 g mozzarella light (max 10 %), 1/2 dl italiensk tomatsås, 1 msk strimlad purjolök, 1 tsk oregano

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Skär tomaten och osten i skivor. Bred tomatsås över brödet. Lägg på tomatskivor, purjolök, oregano och ost. Lägg det på en plåt. Grädda i övre delen av ugnen 5-7 minuter. Servera med en sallad.


Fiskgratäng, 4 portioner/ 3,5 points/ portion
400 g torskfilé, 1 gul lök, 100 g skalade räkor, salt, nymald svartpeppar

Potatismos: 450 g potatis, 1 dl lättmjölk, salt, nymald svartpeppar

Sås: 2 dl lättmjölk, 2 tsk Maizena redning för ljus såser, 15 g lättmargarin, 1/2 krm cayennepeppar, salt

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader. Tina fisken om den är fryst. Lägg fisken i en ugnssäker form. Skala och finhacka löken. Lägg den och räkorna på fisken. Salta och peppra. Skala och skiva potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Häll av kokvattnet och mosa potatisen. Späd med mjölken och rör moset luftigt. Smaksätt med salt och peppar. Koka upp såsen till mjölken och vispa i redningen. Lägg i margarinet och låt såsen koka 3 minuter under omrörning. Smaksätt med cayennepeppar och salt. Häll såsen över fisken. Bred potatismoset över och täck fisken helt. Tillaga rätten tills fiskköttet är vitt och fast och potatismoset har fått fin färg, ca 30 minuter.


Krämig potatissallad, 4 portioner, 4 points/portion
10 kokta potatisar i bitar, 1 fintrimlad purjolök

Kräm: 3 msk lättmajonäs, 1 dl Kesella Lätt, 2 1/2 dl lättfil, 2 msk grovkornig senap, 2 msk finklippt gräslök, 1 1/2 tsk salt och grovmald svartpeppar

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienserna till krämröran och vänd sedan ner potatisen och purjolöken. Gott till rostbiff eller som fyllning i goda mackor.


Färsfyllda vårrullar med quorn
, 1 person, 4 points/portion
1 blad Spring roll pastry 20x20 cm (ca 30 g), 90 g quornfärs, 1/2 gul lök, 1 dl strimlad vitkål, 1 tsk olja, 1/2-1 tsk japansk soja, 1 msk tomatpuré, 1 msk het tacosås

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader och halvtina degen. Hacka löken. Fräs lök, färs och vitkål i olja i en stekpanna. Krydda med soja, tomatpuré och tacosås. Ta loss 2 degblad. Lägg in resten i frysen. Lägg röran på degen, vik och rulla ihop. Grädda på bakplåtspapper i övre delen av ugnen i 10-12 minuter. Servera med sallad.


Grekisk pasta, 4 portioner, 2,5p / portion Tack till Maria E. för receptet
2 gula lökar, 1/2 gurka, 1 röd paprika, 1 burk krossade tomater, 1 burk Minifraiche, 200 g tärnad Fetaost (10 %), salt, svartpeppar, oregano

Gör så här:

Skala och hacka löken. Hacka även gurkan och paprikan. Fräs det i en djup stekpanna. Lägg i krossade tomater, Minifraiche och fetaosten. Krydda efter egen smak och låt det puttra en liten stund. Servera med nykokt pasta. (Lägg till 3 points för fullkornspasta eller 4 points för vanlig pasta i valfri mängd).


Sommarstugekyckling, 4 portioner, 3,5 points/portion Tack till Maria E. för receptet

4 kycklingfiléer, 1 1/2 msk äppelcidervinäger, 2,5 dl fettfri hönsbuljong, 1/2 msk timjan, 1/2 msk mejram, 1 1/2 msk rosmarin, 2 pressade vitlöksklyftor, 1,5 dl vatten, 1 1/2 msk soja, 1 1/2 msk farinsocker, 1/2 tsk salt

Gör så här:

Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Blanda äppelcidervinäger, hönsbuljong, kryddor, vitlök, vatten, soja och farinsocker. Häll det över filéerna. Grädda i 200 grader i 15 minuter och höj sedan temperaturen till 225 grader och låt det stå ytterligare 15 minuter. Ta ut formen och sila skyn i en kastrull. Slå folie om kycklingen så att den behåller värmen. Hetta upp skyn och rör ner Minifraiche. Red eventuellt av lite om du vill ha en tjockare sås. Servera med jasmineris och sallad. (Lägg till points för riset).


Enchiladas à la Maria, 6 points / rulle Tack till Maria E. för receptet

12 stora Tortillabröd

Fyllning: 500 g Keso naturell, 1/2 burk hackad grön chili (Santa Maria), 4 dl riven mager ost, 2 pressade vitlöksklyftor, salt, peppar,

Sås: 3 1/2 dl vatten, 2 msk olja, 2 msk chilisås, 1/2 burk grön chili, 1 pressad vitlöksklyfta, någon msk oregano, salt, 2 1/2 dl gräddfil, riven mager ost

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till fyllningen. Fördela sedan fyllningen på tortillabröden. Rulla ihop dem och lägg med skarven nedåt i en ugnsfast form (behöver ej smörjas). Koka sedan upp vatten, olja, chilisås, grön chili, vitlök samt oregano och lite salt till en fin sås. Låt puttra på svag värme i ca 10 minuter. Dra bort från värmen och rör ner gräddfilen. Häll sedan såsen över rullarna och strö över lite riven mager ost. Gratinera i ca 20 minuter i 225 graders värme. Osten ska smälta och få lite fin färg. Serveras med en grönsallad.


Potatiskaka med räkröra, 4 portioner/ 4,5 points/portion
8-10 råskalade potatisar, 2 schalottenlökar, 2 tsk margarin, salt, peppar, 4 tsk riven parmesanost

Räkröra: 4 dl skalade räkor, 1/2 dl kesella lätt, 1/2 dk gräddfil, 1/2 dl lättfil, 1 msk chilisås, 2 msk klippt dill

Servering: 3 msk svart stenbitsrom, lättkokta sockerärter, 4 citronklyftor, dillkvistar

Gör så här:

Riv potatis och lök ganska fint, men inte mosigt. Blanda om. Hetta upp hälften av fettet i en fettsnål panna. Bred ut och packa strimlorna i pannan, salt och peppra lätt mellan varven. Lägg på lock och stek på medelstarkvärme i 10-12 minuter. Vänd upp hela kakan på locket. Lägg i och hetta upp resten av fettet och låt kakan glida ner så att även andra sidan steks. Strö på parmesanosten, lägg på locket och stek tills potatisstrimlorna känns mjuka. Blanda en god röra av räkor, kesella, gräddfil, filmjölk, chilisås och dill. Dela den varma kakan i 4 lika stora bitar. Servera dem med en rejäl klick räkröra på eller vid sidan om varje. Lägg en klick stenbitsrom mitt på. Lägg till även sockerärter, citronklyftor och dillkvistar.


Fyllda Skinkschnitzlar, 4 portioner, 6 points/portion
8 skinkschnitzlar (ca 600 g), 1 tsk salt, 1 krm vitpeppar, 8 skivor salami, 8 små skivor mozzarella (ca 100 g), tandpetare, margarin till stekning

Gör så här:

Skiva mozzarellaosten. Krydda köttskivorna med salt och peppar. Lägg en skiva salami och en skiva mozzarella på ena halvan av schnitzlarna. Vik den dubbel och fäst med tandpetare. Stek schnitzlarna i margarin, ca 2-3 minuter på varje sida. Servera med pasta smaksatt med basilika och wokade grönsaker (lägg till points).

TIPS! Variera receptet och prova andra fyllningar, t ex 1 msk färskost med gräslökssmak och en tomatskiva.


Gulasch, 6 portioner, 6 points/ portion
ca 800 g benfritt nötkött (tex bog eller grytbitar), 1 stor gul lök, 2 msk paprikapulver, 1 msk margarin, 1 msk salt, 2 krm vitpeppar, 1 tsk kummin, 1-2 krm chilipeppar, ca 8 dl vatten, ca 1 kg potatis

Gör så här:

Skala och hacka löken. Putsa köttet fritt från fett och skär det i ca 1,5 cm stora tärningar. Fräs löken i margarinet i en gryta och strö över paprikapulvret. Bryn köttet i en stekpanna, lägg över i en gryta och krydda. Tillsätt ca hälften av vattnet. Låt koka sakta tills köttet känns nästan färdigkokt, ca 45 minuter. Skala potatisen, skär den i klyftor och blanda ner i grytan. Häll i resten av vattnet och koka grytan tills potatisen känns mjuk. Späd med mer vatten om det behövs och smaka eventuellt också av med mer kryddor. Serva med brytbröd (lägg till poäng).


Stekt råris med kräftstjärtar
, 1 portion, 6,5 points
3/4 dl råris, 1/2 fiskbuljongtärning, 2 schalottenlökar, 1 dl sockerärter, 1 morot, 1 vitlöksklyfta, 1 tsk färskriven ingefära, 1 krm sambal oelek, 1 tsk olja, 1 tsk honung, 1 dl kräftstjärtar, färsk koriander till garnering, 5 cashewnötter

Gör så här:

Koka riset med buljongtärningen. Hacka lök, dela sockerärtor och tärna moroten fint. Fräs finhackad vitlök, ingefära och sambal oelek i oljan. Tillsätt sedan honung, sockerärtor, schalottenlök och morot. Låt fräsa någon minut och tillsätt kräftstjärtar. Servera med ris och garnera med koriander och cashewnötter.


Grönsaksfyllda cannelloni, 4 portioner, 4 p/portion
8 lasagneplattor

Fyllning: 1 tsk olivolja, 1 stor rödlök, 10 färska champinjoner, 4 färska tomater, 1 gul paprika, 200 g förvälld bladspenat, 1 vitlöksklyfta, 2 msk finskuren basilika eller 1 tsk torkad, salt, peppar, 1 dl matlagningsyoghurt, 4 tsk riven parmesanost

Gratinering: 2 dl riven lagrad ost - max 17 %

Gör så här:

Koka lasagneplattorna mjuka. Ta upp och låt dem droppa av på hushållspapper. Värm oljan i rymlig fettsnål panna. Skär små fina jämna tärningar av lök, svamp, tomater och paprika. Lägg allt i grytan och låt puttra ihop. Grovstrimla och rör i spenatbladen, ta också med vätskan som kommer när bladen tinar. Krydda med pressad vitlök, basilika, salt och peppar. Småkoka under lock till en mustig röra. Rör i matlagningsyoghurt och parmesanost. Lägg en klick grönsaksröra på varje lasagneplatta. Rulla ihop och lägg med skarven neråt i ugnsform. Strö på riven ost och gratinera i ugn (200 grader) i ca 30-35 minuter. Servera med en sallad och lite citron som dressing.



Skink- och Kabanossgryta, 4 portioner, 6,5 p/portion
300 g färsk skinka, 3 dl buljong (tärning + vatten), 2 msk soja, 1 gul lök, 200 g kabanoss korv eller annan stark korv (ca 25 % fett), 1 dl chilisås, 1 tsk basilika, 1 dl matlagningsyoghurt (ca 8 % fett), 2 msk vetemjöl, ev svartpeppar

Gör så här:

Skär köttet i strimlor. Koka upp buljong och soja. Skala och hacka löken. Lägg i köttet och löken och rör om. Låt koka ca 10 minuter. Skär korven i mindre bitar och rör ner dem i grytan. Tillsätt chilisås, peppar och basilika. Blanda matlagningsyoghurt med vetemjöl och rör ner. Låt grytan koka ytterligare 5 minuter. Smaka av. Servera med kokt ris eller pasta samt blandade grönsaker. (Lägg till points för ris eller pasta).

TIPS! För att minska antalet points, använd korv med lägre fetthalt. Om du använder t ex korv med max 10 % fett så spar du 1,5 points per portion.


Strimlad lövbiff med pasta
, 4 portioner, 8 points / portion

3 dl okokt pasta (ca 200 g), 2-3 lövbiffar (ca 400 g), 2 små lökar, 1 burk hela champinjoner, 1 msk margarin, 4 äggulor, 4 msk parmesan, 4 msk hackad persilja

Gör så här:

Koka pastan. Skär lövbiffen i strimlor, hacka löken och dela champinjonerna. Fräs löken och champinjonerna några minuter. Lägg i lövbiffen och fräs ytterligare några minuter. Blanda allt med den nykokta pastan. Serveraa portionsvis med äggula, parmesan och persilja.


Bakad potatis med skinkkeso, 1 portion, 4 points

1 bakpotatis

Fyllning: 3 ms Keso, 50 g strimlad rökt skinka, 1 msk hackad gul lök, 1/2 tärnad paprika

Gör så här:

Baka potatisen 40-45 minuter i 200 grader eller 7-10 minuter i mikro. Blanda fyllningen. Skär jack i potatisen och klicka i fyllningen. Servera med blandad sallad.


Vegetarisk Lasagne med ostsås, 1 portion, 6,5 points

3 lasagneplattor, 1/2 msk flytande margarin, 1 msk vetemjöl, 2,5 dl lättmjölk, 4 msk riven mager ost (max 17%), 1 stor tomat, några broccolibuketter, 1/2 paket fryst bladspenat, salt och peppar

Gör så här:

Smörj en liten ugnsfast portionsform med en aning av matfettet. Mosa ihop resten av margarinet med mjölet. Vispa ner i sjudande mjölk. Rör ner hälften av osten. Smaksätt med salt och peppar. Bryt lasagneplattorna i lagom stora bitar. Bred ut ett tunt lager sås i botten på formen. Varva lasagneplattor, tomatskivor, lättkokta väl avrunna broccolibuketter och tinad spenat med vätskan urpressad samt sås i formen. Spara ett lager sås att breda ut överst. Strö på resten ost och grädda i 200 grader ugn tills plattorna känns färdiga, 20-30 minuter, och ytan har fått fin färg.


Kassler i ugn, 1 portion, 8 points

0,5 dl ris, 1 knippa persilja, 1 knippa gräslök, 2-3 skivor (90 g) kassler, 1 1/2 msk riven ost (max 17%)

Paprikasås: 1/2 röd paprika, 1 tsk flytande margarin, 1/2 tsk paprikapulver, 2 tsk vetemjöl, 1/2 dl buljong, 1/2 msk pressad citron, 1/2 dl lättmjölk, salt, peppar

Gör så här:

Koka riset enligt förpackningen. Blanda i hackad persilja och gräslök. Lägg i form. Skär kasslern i skivor. Varva med ostskivor ovanpå riset. Skär paprika i bitar, fräs i fett med paprikapulver. Rör ner mjöl, späd med buljong, citron och mjölk. Salta och peppra. Koka 4-5 minuter. Häll såsen över kasslern. Gratiner i ugn (225 grader) i 15-20 minuter. Servera med sallad.


Vitlöksfjäril med chili, 1 portion, 5,5 points
3/4 dl farfalle (ca 55 g), 2 tsk olja, 1 vitlöksklyfta, 2 soltorkade tomater, 1/2 gul lök, 1 bit röd chili, 1 kvist persilja, 1 msk parmesanost, 1 bit vitkål, salt, citronpeppar

Gör så här:

Blötlägg tomaterna och skiva dem sedan. Skiva även vitlök, vitkål och gul lök. Hacka persiljan och riv parmesanosten. Koka pastan i lättsaltat vatten. Fräs allt utom pasta, parmesan och persilja i olja och smaka av med salt och citronpeppar. Blanda slutligen ihop alla ingredienser.


Fläskfilé med krämig svampsås, 4 portioner, 4 p/portion
400 g fläskfilé skuren i skivor, 1 finhackad gul lök, 1 krossad vitlöksklyfta, 175 g skivade champinjoner, 1 msk olja eller flytande margarin, 1 tsk krossade grönpepparkorn, 1 msk hackad persilja, 1 tsk dijonsenap, 1 dl torrt vitt vin, 4 msk matlagningsgrädde, salt, nymalen svartpeppar

Gör så här:

Värm matfettet i en stor stekpanna. Stek köttet på ganska stark värme ca 5 minuter per sida. Ta upp köttet och håll det varmt. Sänk värmen i pannan och lägg i lök och vitlök. Låt det fräsa några minuter och lägg sedan i champinjonerna. Låt allt fräsa under omrörning några minuter. Blanda ner grönpeppar, persilja, senap och vin. Smaksätt med salt och peppar. Häll såsen över köttet. Servera gärna med pressad potatis (lägg till points).


Skinkrullar med purjolök, 4 portioner, 1 1/2 p / portion

4 tjocka purjolökar, 2 tsk majsstärkelse, 3 dl lättmjölk, 2 msk hackad persilja, 1 tsk margarin, 4 stora skivor rökt skinka, 2 msk riven ost mager ost (17 %), 1 urkärnad och hackad tomat, salt, nymald svartpeppar

Gör så här:

Putsa bort roten och det mörka gröna på purjolökarna. Skölj dem noga. Förväll dem i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Låt dem rinna av väl och torka dem lätt med hushållspapper. Blanda majsstärkelsen med 1/2 dl av mjölken till en redning. Koka upp resten av mjölken i en kastrull. Rör ner redningen och låt koka under omrörning 1 minut. Tillsätt persilja, margarin, salt och peppar. Värm ugnen till 200 grader. Vira in varje purjolök i en skinkskiva. Lägg med skarven neråt i en ugnssäker form. Häll över såsen. Blanda osten med tomathacket och strö det över rullarna. Gratinera i ugnen tills ytan har fått fin färg, ca 15 minuter. Servera med nykokt färskpotatis - det ger 2 extra poäng per portion.


Fylld lättkorvspett med spagetti (4 port), 8 p/ portion med pasta eller 9 p/portion med ris

320 g mager lättkorv, 1-2 schalottenlökar eller 1 liten rödlök, 2 msk finhackad persilja, 4 tsk riven mager ost, 2 tsk fransk senap, 4 tsk flytande margarin, 8 dl kokt pasta eller ris, 8-12 coctailtomater eller 4 stora tomater

Sås: 4 msk fraiche (8%), 2 msk finhackade färska örter eller 1 msk torkade - tex. persilja, timjan, basilika, oregano, ev finhackad vitlök

Gör så här:

Skär lättkorven i 8 skicor. Blanda finhackad lök och persilja med riven ost, senap o 2 tsk margarin. Gör en ficka i korvskivorna. Stoppa i fyllningen. Trä upp på spett och stek eller grilla några minuter på varje sida. Servera med pasta eller ris, tomater och såsen som gör av fraiche blandat med finhackade örter och ev lite vitlök.


Vitlöks- och timjanfisk (1 port), 5,5 p/ portion

2 vitlökslyftor, 1 tsk olivolja, 150 g fiskfilé - t ex torsk eller kolja, salt, peppar, 1 tsk pressad citron, 2 msk hackad färsk timjan, 1 1/2 dl kökt ris, 100 g förvälld bladspenat

Gör så här:

Skala och skiva vitlöken och fräs den mjuk i oljan o en liten teflonpanna. Peppra och salt fisken och vik ihop den om filén är tunn. Lägg ner fisken i pannan. Häll över citron och timjan. Lägg på lock och låt fisken eftersteka på svag värme i 5-6 minuter. Servera med ris och spenat.


Renklämma (8 port), 2,5 p/portion

200 g renkött, färskriven pepparrot, 2 dl keso, 1 1/2 msk salt, 4 stora à 60 g skivor tunnbröd

Gör så här:

Blanda pepparroten i keson. Smaka av med salt. Bred röran på tunnbröden. Lägg renköttsskivorna jämnt fördelade över bröden. Rulla ihop på längden och skär i lämpligt stora bitar. Ställ kallt i väntan på servering.


Gul paprikakyckling
(1 port), 5 p /portion

2 kycklinglårfilé utan skinn (ca 125 g), 1 gul paprika, 1/2 fänkål, 1 vitlöksklyfta, 1 tsk olja, salt och svartpeppar, 1 dl vatten, 1 tsk kycklingfond, 1 knivsudd saffran, 1 tsk tomatpuré, färsk timjan, kokt potatis

Gör så här:

Skär kycklingen i halvor. Kärna ur paprikan och dela den i bitar. Dela fänkålen i smala klyftor. SKala och skiva vitlöken. Stek kycklingen i olja 3 minuter på varje sida i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med någon minut. Tillsätt vatten, fond, saffran, tomatpuré och timjan. Låt allt koka några minuter. Servera med tillåten mängd kokt potatis.


Spenat & Skinkpasta (4 port) 3,5 p / portion
1 pkt (250 g) tinad bladspenat, 2 vitlöksklyftor, 1 msk flytande margarin, 1 msk vetemjöl, 1 dl lättmjölk, 1 dl matlagningsgrädde (max 7 %), 5 dl kokt pasta, 100 g rökt skinka, salt, peppar

Gör så här:

Skär spenaten i bitar. Fräs tillsammans med pressade vitlöksklyftor. Strö över vetemjöl, rör om. Tillsätt mjölk och grädde. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp pastan, hacka skinkan och strö över.


Ostfyllda biffar (4 port) 6,5 p / portion

400 g nötfärs (max 10 %), 4 skivor smakrik ost (max 17%), 2 dl mixad sallad, 2 hackad soltorkade tomater -blötlagda, 1 liten hackad röd lök, 1 msk olivolja, 1 msk vatten, 1 msk balsamvinäger, 5 dl kokt pasta, salt, peppar,

Gör så här:

Rör ihop färs, salt och peppar. Forma till 8 platta biffar. Lägg ostskivorna på 4 av biffarna. Lägg resten av biffarna ovanpå. Stek eller grilla. Blanda salladen med soltorkade tomater, lök, olivolja, vatten och vinäger. Tillsätt pastan. Krydda med salt och peppar.



Pestofyllda paprikor (4 port) 3,5 p / portion

2 röda paprikor, 2 gula paprikor, 1 liten squash, 1 liten aubergine, 2 vitlöksklyftor, 1 tsk olja, salt, peppar, 2 msk pesto, 2 msk färsk hackad basilika, 2 msk pinjenötter, 3-4 msk grönsaksbuljong, 4 dl minipasta t ex risioni


Gör så här:

Dela paprikorna på mitten, ta bort kärnorna. Lägg dem med den urgröpta sidan upp i en form. Sätt in i ugn, 225 grader, ca 10 minuter, tills paprikorna mjuknat. Hacka squash, aubergine och vitlök. Fräs hastigt i olja, häll över grönsaksbuljongen och låt grönsakerna mjukna. Smaksätt med salt och peppar. Rör ner pesto och pasta. Fyll de varma paprikorna med grönsakspeston. Strö över rostade pinjenötter. Servera med en sallad.


Vitlökskyckling (4 port) 6 p / portion

4 kycklingfiléer, 2 tsk salt, 2 tsk socker, 1 tsk svartpepparkorn, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk olja eller flytande margarin,

Pastawok: 200 g tunn tagliatelle, 1 paprika, 100 g sockerärter, 100 g minimajs, 1 msk olja, 1 tsk sambal oelek, 1 dl vatten + ½ hönsbuljongtärning, 2 tsk kinesisk olja

Gör så här:

Dela varje kycklingfilé i två delar så att var och en ger två tunna schnitzlar. Blanda salt, socker, grovt krossad svartpeppar och pressad vitlök. Gnid in kycklingfiléerna med det. Låt marinera i minst 30 minuter. Koka pastan enligt anvisningarna. Småfräs grönsakerna i oljan och smaksätt med sambal oelek. Tillsätt vattnet med buljongtärningen och sojan. Låt småkoka i några minuter. Blanda i den kokta pastan. Stek kycklingfiléerna i oljan. Servera pastan med grönsakerna och kycklingen tillsammans. Ha gärna en grönsallad till.


Fransk korvgratäng (4 port) 5 p/ portion

10-12 kokta skalade potatisar, 1 stånd fänkål, 1 gul lök, örtsalt, 1 bit middagskorv (ca 400 g) max 5 %, 1 burk fraiche, 2 msk dragon, 2 msk oregano, 2 msk persilja, 2 tsk senap, 1 pressad vitlöksklyfta, ½ tsk chilikrydda

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva potatisarna. Strimla fänkål och lök, koka strimlorna tillsammans 5 minuter i vatten. Häll av vattnet. Tärna korven. Varva eller blanda potatisen, fänkål, lök och korv i fettsnål tefalform. Strö lite örtsalt mellan varven. Rör ner senap, chili, pressad vitlök och örtkryddor i fraichen och klicka den över gratängen. Gratinera tills allt är riktigt varmt. Servera med en grönsallad, gärna blandad med tärnat äpple och gurka.



Italiensk köttfärsgratäng (4 port) 6,5 p / portion

400 g mager nötfärs, 1 gul lök, ½ msk margarin, 1 krm mald svartpeppar, 2 tsk oregano, 2 tsk paprikapulver, 2 msk tomatpuré, 2 tsk kinesisk soja, 1 tsk salt, 2,5 dl vatten, 8-10 medelstora potatisar, 3 tomater, 1 dl riven ost, max 17 %, 1 msk oregano

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka löken. Stek köttfärs och lök i en stekpanna och tillsätt kryddor, tomatpuré, salt, soja och vatten. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Bred ut skivorna i en smord ugnssäker form. Bred ut köttfärsen över potatisen. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå. Strö över oregano och ost. Grädda gratängen på nedersta falsen i ca 30 minuter eller tills potatisen är mjuk. Servera med en sallad.


Kycklingspett & risotto (4 port), 5 poäng/port.

Risotto: 1 hackad gul lök, 100 g färsk eller djupfryst spenat, 2 msk smör, 2 dl avorioris, 5 dl grönsaksbuljong, ½ tsk salt, 2 krm peppar

Kycklingspett: 4 kycklingfiléer, ½ msk olja, 1 msk soja,

Gör så här:

Kycklingspett: Skär kycklingen i bitar. Blanda olja och soja till marinad och lägg ner kycklingen. Låt ligga i marinaden 1 timme. Trä upp på spett och grilla ca 5 minuter. Risotto: Fräs lök och hackad spenat i smör i en kastrull. Tillsätt risgrynen och 4 dl grönsaksbuljong. Låt riset koka på svag värme utan lock. Rör om då och då. När vattnet kokat in efter ca 15 minuter, häll i ytterligare 1 dl grönsaksbuljong och fortsätt att koka under omrörning tills vattnet kokat in. Risotton ska vara krämig. Smaka av. Servera med tomat och lök sallad.



Tonfiskpasta med citron (1 port), 6,5 points/port

55 g tagliatelle, ½ liten squash, 1 liten purjolök, 1 vitlöksklyfta, 1 tsk olja, 1 ½ dl avrunnen tonfisk i vatten, 1 tsk pressad citron, 2 msk hackad persilja, salt, peppar

Gör så här:

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Skala och skär squashen i tunna skivor på längden. Skär purjolöken i strimlor. Lägg ner grönsakerna i pastavattnet och låt dem koka med på slutet. Skala och hacka vitlöksklyftan. Fräs den i olja. Lägg i tonfisken, citron och den hackade persiljan. Blanda ner den kokta pastan och grönsakerna. Krydda med salt och peppar.



Strimmelbiff Cayenne, (4 portioner), 3,5 points/portion

2 tsk olja, 500 g mört nötkött t ex biff - innanlår -filé, 1 stor rödlök, 1 dl grönsaksbuljong, 1 grön paprika, 1 burk fraiche, 1 tsk paprikapulver, 1 krm cayennepeppar, salt, peppar

Gör så här:

Hetta upp oljan. Skär kött och lök i mycket tunna strimlor och bryn det tillsammans i fettet. Späd med buljong och sjud under lock på svag värme tills köttet känns mört. Strimla och rör i paprikan som bara ska mjukna lätt. Rör sist i fraiche och kryddor. Smaka av med salt, peppar. Låt småputtra ett par minuter. Servera med pressad potatis (+ 2 points/portion) och gärna en god sallad.

Korvspett, 8 spett, 1 1/2 points/spett

8 magra grillkorvar skurna i bitar (5 %), 2 skivade squash, 8 små tomater skurna i halvor, 2 äpplen (urskärnade och skurna i klyftor), 4 små gula lökar (skurna i fjärdedelar)

Glaze: 2 msk mangochutney, 2 msk apelsinjuice, 1 msk grovkorning senap, 1/2 tsk mald ingefära

Gör så här:

Börja med att göra glazen genom att blanda alla ingredienser i en kastrull och värm försiktigt ett par minuter. Värm ugnsgrillen (eller grillpannan). Varva ingredienserna på 8 spett (träspetten bör ligga i vatten en stund först). Lägg spetten på en långpanna klädd med aluminiumfolie. Grilla 12-15 minuter. Vänd spetten och pensla med glazen några minuter under tiden.


Fisk- och sparrisgryta, 1 portion, 6 points

150 g vit fiskfilé, 1 krm salt, 1 morot, 1 palsternacka, 5 gröna sparrisar, 2 1/2 dl Kelda sparrissoppa, 1 tsk färsk timjan

Gör så här:

Dela fisken i bitar och salta den. Skala och skiva morot och palternacka. Dela sparrisen i bitar. Koka upp soppa i en kastrull. Koka morötter och palsternacka ca 2 minuter. Lägg i fisk och sparris och koka ytterligare 3-4 minuter. Strö över timjan.

Pannbiff med lök, 4 portioner, 4 points/portion

360 g skinkfärs - max 10 % fett, 1 tsk salt, 1 krm peppar, 2 gula lökar, 1 msk flytande margarin

Sås: 3 dl vatten, 1 buljongtärning, 1 1/2 msk maizena såsredning, soja, salt, peppar

Gör så här:

Blanda färsen med salt och peppar och forma till fyra stora biffar. Hetta upp margarinet i en fetsnål stekpanna och stek biffarna på båda sidor så att de får jämn fin färg. Lägg dem på ett fat. Skala och skiva löken tunt. Låt den steka tills den är mjuk och glansig. Lägg löken ovanpå biffarna. Koka ihop vatten och buljongtärning till såsen. Vispa i redning och låt koka upp. Smaka av med soja, salt och peppar. Servera gärna med kokt potatis till.


Köttfärspanna med koriander
, 4 portioner, 3 points/portion
2 tunt skivade gula lökar, 2 tsk olja, 250 g mager nötfärs, 2 krossade vitlöksklyftor, 2 msk riven färsk ingefära, 2 medelstora gröna chilifrukter (urkärnade och finhackade), 1 medelstor röd chilifrukt (urkärnad och finhackad), 1 msk medelstark curry, 6 lätt krossade kardemummakärnor, 1 tsk mald koriander, 1 tsk mald spiskummin, 2 msk tomatpuré, 400 g krossade tomater, 4 msk ärter, 2 msk hackad färsk koriander, salt, svartpeppar

Gör så här.

Fräs löken mjuk i oljan och låt den få fin färg, ca 8 minuter. Lägg i köttfärsen och bryn den under omrörning. Tillsätt övriga ingredienser förutom ärter och färsk koriander. Låt det koka upp och sedan koka på svag värme under lock i 10 minuter. Rör ner ärterna och koka under lock några minuter till. Smaksätt med salt, peppar och blanda ner den färska koriandern.

Fläskfilégulasch, 1 portion, 5,5 points

3 tjocka skivor fläskfilé (ca 125g), 1/2 röd paprika, 1/2 gul paprika, 2 små färska lökar, 1 tsk olja, 1 dl vatten, 1/2 msk kycklingfond, 1 msk ajvar relish, salt, peppar, en timjankvist att dekorera med

Gör så här:

Dela köttskivorna i halvor. Kärna ur paprikorna och skär dem i bitar. Halvera lökarna. Bryn köttet i olja i en stekpanna. Lägg i paprikan och löken och låt det fräsa med. Häll på vatten, kycklingfond och ajvar relish. Låt allt koka några minuter. Smaksätt med salt, peppar, dekorera med timjan och servera valfri mängd kokt potatis till.

4 kommentarer:

Linda Persson sa...

Mumsfilibaba!!! Jag bugar och tackar för dessa recept...precis vad jag behövde...INSPIRATION!!!!

Anonym sa...

Är det points eller propoints? Såg att du använder vv online och det är ju pp där...

ullerulle sa...

Kikar in. Kul att du har min sida som länk. Goa recept hittade jag oxå. Mums! Fast när jag såg Leilas recept blundade jag. ;) Kommer tbx. Mvh Ulrika

Anna-Lena sa...

Hejsan! Roligt att du gillade mina namntavlor! Visst kan jag fixa två stycken åt dig. Jag bor ju dock i Finland så det kan hända att frakten blir liiite dyrare till Sverige än inom Finland. Jag har tagit 15 euro per tavla + frakt av dem som velat beställa av mig. Hör av dig om du fortfarande är intresserad! :-)