söndag 9 augusti 2009

Madonna Live Göteborg augusti 2009

Igår var jag och sambon i Göteborg för att se MADONNA the Queen of Pop!!!

Spelningen börjar med Madonna sittandes i sin tron. Numret ser ut som en musikvideo. Hela Ullevi förvandlas till ett dansgolv.
Ojämnt? Jo tack.
Om Madonnas show vore en bergochdalbana skulle den bli det mest spektakulära åket på Liseberg.
Konserten innehåller disco och techno och folkpopstök och en briljant ”Like a prayer” och musikalsmör och hiphop och hopprep. Och kvalitén går upp och ner i en svindlande fart.
Men i den mäktiga finalen känns The Queen of Pop oövervinnerlig.

Låt för låt
Candy shop
Ett öronbedövande intro med en rullande godisbit gör Madonna entré på sin tron.

Beat goes on
Pharrell Williams och Kanye West rappar på bildskärmarna. Madonna och hennes dansare åker ut på scenens ramp med en vit lyxbil. En utmärkt crossover mellan hiphop och disco.

Human nature
En av showens stelaste nummer. Madonna spelar lite gitarr. I cylinderhatt.

Vogue
Madonna bakar ihop två av sina bästa och största hits – ”Vogue” och ”4 minutes” – till en och samma låt. Lysande mix av klassiska popmelodier och tunga beats.

Into the groove
”Hopprepsnumret”. Scenen förvandlas till ett block party med breakdance, en dj som scratchar vinyl, b-boys med stora kepsar och, well, hopprep.

Holiday
En av showens höjdpunkter som befäster låtens ställning som en av de bästa discosinglarna som gjorts. Och Michael Jackson-hyllningen i mitten – en dansare imiterar The King of Pop i snuttar från ”Billie Jean” och ”Wanna be startin’ somethin’” – får Ullevi att likna ett jättelikt och kokande dansgolv.

Dress you up
Stygg rockversion. En av Madonnas sötaste hits får huggtänder när riffen från ”My Sharona” och Sex Pistols ”God save the queen” sprängs in i låten.

She’s not me
Dansarna klär ut sig till några av Madonnas mest kända videoskepnader, som ”The material girl” och ”The virgin”. Sen spöar Madonna antingen upp dem eller sticker in tungan i deras mun.

Music
En strålande hyllning till dansgolvets förlösande kraft.

Devil wouldn’t recognize you
Snyggt nummer, blek låt.

Spanish lesson
Munkkåpor och frenetiska, spanska gitarrer.

Miles away
Inledningen av showens folkmusikparti är i alla fall glimrande. En digital folklåt med en stor och vacker refräng.

La isla bonita/Lela pala tute
Filmscen av regissören Emir Kusturica. Det är fioler och bouzouki och klezmer och ”oopa” och dragspel och allmän cirkus.

Doli doli (rumänsk folklåt)
Samma som ovan.

You must love me
Madonna berömmer svenskar, som hon ofta jobbar ihop med. Vi är tydligen sexuella, kreativa och riktiga partydjur. Sentimental.

4 minutes
Showen ändrar karaktär . Nu handlar allt om mullrande bashögtalare och Timbaland-producerade hiphopbeats.

Like a prayer
Furiös och bombastisk och fantastisk remix. ”Like a prayer” har aldrig låtit bättre. Blandningen av gospel och trancetechno är minst sagt hypnotisk.

Frozen/Open your heart
Madonna fortsätter att mixa om sitt låtmaterial genom att montera samman två hits från helt olika perioder . På papperet verkar inte suggestiva ”Frozen” och flickrumshiten ”Open your heart” passa ihop alls. Men live är det omaka paret bländande.

Ray of light
En monumental och lång och laddad ravefest.

Give it 2 me
Basgångarna, technoeffekterna och de aggressiva synthljuden gör konfetti av trumhinnorna. Madonna hoppar och dansar och skriker nere i diket mellan scenen och kravallsteketen. En mäktig final. Hennes sista ord ringer i öronen långt efter att konserten slutat:
”No one’s gonna stop me – ever.”

Inga kommentarer: