lördag 20 september 2008

Därför mår vi så bra av att skapa

Anette Faringer, textil formgivare och diplomerad bildterapeut, reder ut begreppen kring skapandets kraft.

Varför mår vi bra av att skapa?
Det är en djupt sinnlig och härlig upplevelse att vara i ett kreativt flöde, som i ett eget ”rum” – precis som Lisza (se nästa sida) beskriver att hon blir helt uppslukad och tiden bara rinner iväg. Skapande aktiviteter reducerar stress, stärker immunförsvaret och höjer livskvalitén. Studier visar att celler nybildas i hjärnans centrum för minne, sinnesstämning och rumsorientering. Psykologiskt stärks självkänsla, koncentration, minne och förmågan att tolka och ta hand om känslor.

Vad är det i skapandet som gör oss mer harmoniska?
Kreativitet är ett djupt mänskligt behov. Arbetet växer sakta och repetitivt fram ur händerna, vi glömmer tid och rum – en kreativ meditation som påverkar hela kroppen och sinnet. Det intressanta är att i handflatorna sitter många receptorer som alstrar ”lyckohormonet” oxytocin vid beröring och hantverk som stickning, broderi med mera. Höger hjärnhalva är aktiv när vi skapar, det hjälper oss att integrera hela hjärnan så att vi kan tänka och se på ett nytt sätt. Precis som Marie beskriver hur tankarna flödar, idéer dyker upp och inspirationen flödar.

Måste man ha talang?
Det enda som behövs är lusten att uttrycka sig kreativt på ett lekfullt och kravlöst sätt. Vara nyfiken på vad som kan komma ur händerna och låta det ta form på sitt eget vis.Studier visar att amatörer har mer hälsonytta av kulturella aktiviteter. För en professionell artist kan det lätt bli prestationsinriktat och kravfyllt.
Vill du veta mer?
Surfa in på www.bildterapeut.se.

1 kommentar:

Marie - Med mina händer... sa...

Åh, så glad jag blir över texten! Måste kopiera den och spara... Så läsvärt. Tack för att du delar med dig! :-)